Opskrift på aronia saft

Aronia bær i kande

I sidste weekend fik Alma og jeg plukket en del aronia. Men vi er slet ikke færdige endnu.

Vi har kogt aroniasaft i saftkogeren. Den helt rå og koncentrerede udgave – uden tilsat sukker! Vi kogle ca. 3 kg. aronia bær og det gav 2 ltr. saft – de sidste dråber måtte dog næsten vrides ud af gryden, men vi skulle lige have det sidste med…

Aronia bær kande opskrift saft

Aronia bær saftkoger

aronia saft tappes

Aronia saft flaske sundhed

Fremgangsmåden er ret enkel – man hælder vand i bunden af den nederste gryde (den må ikke koge tør) – aronia bær hældes i den øverste gryde og så tænder man for kogepladen og venter til vandet begynder at koge. Man skal ikke løfte låget for tit – så virker det ikke. Når saften begynder at sive ned i den mellemste gryde, kan man tappe lidt af med mellemrum. Man skal passe på det ikke flyder over, så det kommer ned i vandet i den nederste gryde.

Mellem tapningerne skal man lukke med klemmen om gummislangen.

Når man har tappet den første liter og saften ikke løber til så hurtigt til mere, kan man lette på låget og presse bærene mod siden af gryden med en grydeske, så den sidste saft kommer ud.

Når saften er tappet tilsætter jeg lidt atamon for at være sikker på, det ikke mukner eller gærer.

Vi drikker aroniasaften som et sundheds-shot hver morgen – fyldt med vitaminer og antioxidanter! Så satser vi på ikke at blive syge 🙂

Hvis man gerne vil drikke aronia saften som fortyndet saft, kan man koge saften op i en gryde med sukker efter den er tappet. Jeg tilsætter ca. 300-400 g sukker pr. liter og evt. lidt citronsaft.

God fornøjelse!

Nina Jochumsen / Vangelyst

Related Post

10 tanker om "Opskrift på aronia saft"

  1. Pingback: Opskrift på aronia syltetøj // Recipe for chokeberry jam | www.vangelyst.dk | www.vangelyst.dk

  2. Jeg er i gang med en lånt safkoger og glæder mig til resultatet. Det er godt nok frosne bær fra haven, men mon ikke det går alligevel.
    Har tænkt om man ville få samme resultat, hvis man blot juicer dem? Eller skal de have det opkog, som saftkogeren giver for også at give holdbarhed?

    • Hej Ann Marie, du kan sagtens juice dem – men så er det bedst at drikke det med det samme – det holder nok ikke mere end et par dage i køleskabet, hvis det ikke er tilsat konserveringsmiddel eller har været opvarmet. Til gengæld bevarer du flere vitaminer ved ikke at opvarme det. Ved ikke om du vil tilsætte sukker – men det er nok lettest ved opvarmning. Så der er fordele og ulemper ved begge dele 🙂

      Hilsen
      Nina

  3. Hej Nina tak for info om Aronia.Jeg har tænkt mig at juice dem og så fryse det i isterningeposer ,det bliver en prøve .men hvad tænker du om den ide og så kan de gå i morgen smooitie.
    MVH Allan

    • Det lyder rigtig fint – de kan sagtens bruges frosne i smoothies både som isterninger og hele. Jeg plejer bare at tage en lille håndfuld frosne bær og komme i blenderen sammen med de øvrige ingredienser, når jeg laver smoothies? knus Nina

  4. Hej Nina 😀
    Jeg ønsker at indtage aroniabær hver dag nu , men det skal helst være så nemt som muligt og det med en saftkoger lyder bøvlet sys jeg 😀 så har du flere gode forslagt til hvordan jeg fletter dem i hverdagen..
    Hilsen Linda

    • Hej Linda,

      Jeg synes det letteste er at have aronia bær i fryseren og så tage en lille håndfuld op hver morgen og drysse over skyr eller putte dem i blenderen til en smoothie.

      Hvis du ikke har en saftkoger kan du også bare koge aronia bær i en gryde med en lille smule vand i bunden og si det gennem et klæde (tilsæt lidt atamon hvis det skal holde sig længere tid) – så får du en ren og koncentreret saft, som du kan tage et shot af hver dag.

      Det er også godt med begge muligheder, så man kan variere det lidt 🙂

      God fornøjelse!

      Knus Nina

  5. Hej Nina!

    Der er skrevet om, at Aronia bærrene ikke må koges, for så mister man de gode ting fra bærret – derfor koldpresses de. Hvad er din erfaring med det?

    Kh Tina

    • Hej Tina,

      Jeg er jo på ingen måde ekspert – så præcis hvor mange vitaminer og antioxidanter saften mister under kogning ved jeg ikke. Det er dog klart at noget vil gå til grunde og jeg tror derfor at man bevarer mest muligt ved at koldpresse i en saftpresser eller juice bærrene i en juicemaskine. Det er desuden en god idé at fryse bærene og lave mindre portioner af gangen for at bevare et højt indhold af de aktive stoffer – alternativt han man nedfryse saften efterfølgende.

      Har man ikke mulighed for at koldpresse eller bruge en juicemaskine – skal man huske på, at aroniajuice stadig er rigtig sundt og rig på mange vitaminer og antioxidanter selvom man bruger en saftkoger – og dermed bedre end slet ikke at drikke aroniajuice 🙂

      Hilsen Nina

Skriv et svar