Sælsafari på Fanø

Sælsafari Fanø - www.vangelyst.dk

I morges startede jeg dagen med at tage på sælsafari kl. 7.30 – turen var arrangeret af Club Fanø og guiden var den kendte “Oyster King” Jesper Voss.

Jeg er stødt på Jespers navn mange gange når jeg har læst om Fanø og de berømte østersture, som han også står bag. Men i dag var det sælsafari han skulle stå i spidsen for og pga. tidevandet var den første tur altså forholdsvis tidlig i dag. Børnene og Ulrik ville gerne sove længe, så jeg tog selv af sted sammen med Walther (hunden). Man kan faktisk også tage på sælsafari med båd fra Nordby, hvor man ser sælerne der ligger på den nordlige side af Fanø – og det må også være spændende at se Fanø fra søsiden.

Men jeg valgte altså gåturen – og det fortryder jeg bestemt ikke.

Kort over galgerev sæslafari - www.vangelyst.dk

Turen startede fra stranden ved Sønderho og herfra gik vi ca. 1,6 km ud over Vaden mod syd. Undervejs fortalte Jesper om livet i Vadehavet og der blev gjort stop under vejs, når vi stødte på noget spændende, som krævede en nærmere forklaring.

Det var utrolig spændende og fascinerende at høre om Vaden, dyrelivet og naturen – og jeg lærte faktisk flere nye ting 🙂

Vadehavet Fanø - www.vangelyst.dk

Det er utrolig smukt at gå ud over det store flade stykke med endeløse vidder hvor strand, himmel og hav næsten går sammen i et.

Sandorm Fanø - www.vangelyst.dk

Der blev gravet et par sandorm op og de blev studeret – jeg fik også en i hånden og bagefter havde jeg et gult aftryk, hvor den havde ligget. Forskere har for nyligt fundet ud af at det er et stof, som har en meget stærk antibiotisk effekt. Man prøver derfor at udvikle et nyt super-antibiotikum af stoffet fra sandorme, da det har vist sig at bakterier ikke udvikler resistens over for stoffet. Se – der lærte jeg i hvert fald noget nyt 🙂

Kveller salturt Fanø - www.vangelyst.dk

Mange steder kunne man også se de små kveller – som også kaldes salturt. De kan bruges til madlavning og er især lækre i salat. De er dog bedst tidligere på året – og findes i større antal på den østlige side af Fanø, hvor man kan plukke dem og bruge det yderste friske stykke.

Fuglespor muslinger - www.vangelyst.dk

Flere steder på stranden kan man se nogle små underlige spor eller aftryk i sandet. Jeg vidste ikke hvad det var – men forklaringen er, at det er fugle, som står og stamper i sandet for at få små muslinger op. Vi prøvede selv ved at stå i bare tæer og trampe stille i sandet – og det virkede! Masser af små muslinger vrimlede nærmest op mellem tæerne 🙂

Sæler på Galgerev Fanø - www.vangelyst.dk

Efter en gåtur på ca. 1,6 km nåede vi ud til sandbanken, hvor alle sælerne ligger. Jeg ved ikke hvor mange der var i dag – men der skulle efter sigende være mellem 200 og 400 sæler. Her holder både den spættede sæl og gråsælen til – med fordelingen 80/20. Gråsælen er betydelig større end den spættede sæl og kan blive helt op til 2,5 m lang og veje 300 kg. Det er kun omkring 10 år siden den vendte tilbage til Vadehavet efter at have været væk i næsten 100 år. Den spættede sæl er mere almindelig og bliver kun omkring 1,5 m og vejer op til ca. 120 kg. Begge er meget nysgerrige – og flere hoppede da også i vandet og svømmede over mod os, mens deres hoveder ind imellem dukkede op over vandoverfladen, for at holde øje med hvad vi lavede.

Fuglespor vaden Fanø - www.vangelyst.dk

Galgerevet Sønderho - www.vangelyst.dk

Efter at have set sæler og hørt om deres unger “hylerne” og mange andre spænde ting, gik vi tilbage mod stranden ved Sønderho.

Selvom det var gråt og blæsende og der kom lidt støvregn var luften lun, så det gjorde ikke noget at blive blæst godt igennem.

Turen tager ca. 2 timer med stop og fortællinger under vejs. Jeg vil anbefale at man tager ud med en guide første gang – da man får rigtig mange informationer og spændende historier med på turen. Hvis man begiver sig af sted selv, skal man være meget opmærksom på tidevandet og havgus. Det er vigtigt at man går ud ved lavvande og at man kan nå tilbage inden vandet stiger (tjek en tidevandstabel). Ude hvor sælerne ligger stiger vandet op til omkring 150 cm. ved højvande, så der kommer altså ret meget vand.

Havgus er en meget tæt tåge som dannes over havet når varm luft med et højt fugtindhold bevæger sig over koldt vand. Tågen er så tæt at man ikke kan se mere end 50 m frem – og så er der altså langt ind til land, når man ikke kan orientere sig. Havgus kommer ofte snigende fra havet ind over kysten i løbet af dagen på en klar og flot forårs- eller sommerdag, så det er ikke noget man kan forudse.

Er du på Fanø synes jeg bestemt du skal tage ud og opleve sælerne sammen med familien – turen er også for børn. Husk gummistøvler – eller gå i bare tæer (det gjorde jeg).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.