Koldinghus i efterårsferien

Koldinghus for børn - www.vangelyst.dk

Jubii – nu er det efterårsferie!! Jeg skal godt nok på arbejde det meste af næste uge, men et par enkelte fridage bliver det heldigvis til. Vi satser på at tage et smut til Fanø og hygge os i sommerhuset og resten af ugen hygger Ulrik med børnene.

koldinghus slot - www.vangelyst.dk

Men man kan også besøge det gamle kongeslot Koldinghus i efterårsferien. Det gjorde jeg sidste år sammen med Karl og Alma – og vi havde en rigtig skøn dag!

På Koldinghus har man gennem de sidste 10 år arrangeret underholdning for børn på slottet i efterårsferien. Det er bygget op, som en levende historie, hvor børnene selv deltager og bliver en del af den.

Det er virkelig gennemført!!

Historien foregik sidste år i renæssancen – for over 400 år siden. Christian 4. var konge og Danmark var en stormagt. Temaet var I kongens tjeneste og børn og voksne kunne ganske enkelt komme i tjeneste hos kongen!

Koldinghus efterårsferie - www.vangelyst.dk

Man skulle lære militære færdigheder som f.eks. at pudse en rustning eller et sværd og man skulle kunne skaffe mad og tilberede det. Og der kunne være frygtelige konsevenser for dem der ikke overholdt reglerne 🙂

koldinghus efterårsferie - www.vangelyst.dk

koldinghus fiskedam - www.vangelyst.dk

Men man skulle også lære at læse og skrive og kunne begå sig ved det kongelige hof – og kende dronningens morgentoilette!

Koldinghus for børn - www.vangelyst.dk

Her er Karl dybt koncentreret og i gang med at lave en vifte til dronningen.

koldinghus levende historie - www.vangelyst.dk

Og selvfølgelig skulle man også lære at fægte, så man kunne forsvare guld, konge og fædreland!

For at være i kongens tjeneste skulle man altså udvise disciplin, mod, udholdenhed, kløgt og snilde for at bevise sin trofasthed.

Til gengæld var belønningen stor!

koldinghus efterårsferie - www.vangelyst.dk

Man kunne nemlig komme i audiens ved kongen.

For hver tjeneste man havde udført, kunne man få et farvet bånd, der hvert symboliserede en egenskab. Havde man samlet alle bånd, kunne man komme i audiens ved kongen og modtage et hædersbevis for tro tjeneste.

koldinghus efterårsferie - www.vangelyst.dk

For Alma var det altså ret stort!

koldinghus audiens ved kongen - www.vangelyst.dk

Men jeg tror nu også Karl var lidt benovet over at møde kongen 🙂

koldinghus audiens ved kongen - www.vangelyst.dk

Som jeg startede med at skrive var det altså bare gennemført fra start til slut!

Når efterårsferien starter I næste uge er man tilbage i 1610. Det gamle kongeslot står på den anden ende. Kæmpetårnet er nemlig bygget færdigt, og Christian 4. vil holde en stor fest. Alle må derfor hjælpe til med forberedelserne. Du kan læse mere om Kongens store fest HER.

Koldinghus oplevelser for børn - www.vangelyst.dk

Åbningstiderne i efterårsferien 2015 på Koldinghus er fra mandag 12.oktober til og med lørdag 17. oktober, kl. 11.00 – 16.00

Der er gratis adgang til museet og alle aktiviteter for alle under 18 år.

Det er altså bare med at komme af sted, hvis du bor i det jyske eller kommer på disse kanter. Jeg kan varmt anbefale det – både vor børn og voksne!

Kolding ved springvandet - www.vangelyst.dk

Håber I får en rigtig dejlig efterårsferie 🙂

2 tanker om "Koldinghus i efterårsferien"

  1. Det lyder da som en rigtig god udflugt både for børn og voksne, altid sjovt at lære noget historie på denne måde, det gør det både mere interessant og lærerigt. Jeg kan godt forstå at børnene var imponeret og at møde kongen, tror at han skal søge om et par andre sko ;-), kh margit

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.